2012. július 24., kedd

Brighton


Régóta vártunk arra a csodára amikor kivételesen jó időt jósolnak hétvégére, tehát 20 fok fölötti meleget és felhőtlen napsütést egész napra. Most végre összejött. Mivel ilyenből becséleseim szerint körülbelül 3-4 lehet itt egy évben, ezért  előszedtük a napszemüvegeket, a törülközőket, nagy optimistán még a fürdőruhákat is és elindultunk Brightonba. Ez egy üdülőváros délen a tengerparton. Amióta 1841-ben megépült a közvetlen vasút vonal, sok londoni ugrik ki ide ha jó az idő. (Bár valószínűleg náluk ez mást jelent és akkor is jönnek mikor történetesen szar az idő). Nekünk kicsit messzebb van: picivel több mint két óra kalandos utazás. Először ugyanis be kell vonatozni London Paddington állomásra, onnan átmetrózni a Victoria-ra, majd onnan egy másik vonattal délre a tenger felé. Az állomás körülbelül negyed óra sétára lehet a parttól, az utcák pedig lefelé lejtenek, így már messziről látszódik a víz és az ég. Mivel először voltunk itt, egyenesen a partra tartottunk, csak még beszereztünk egy flakon napolajat. Közeledve már hallani a sirályokat és mikor végre leér az ember megérzi a tenger illatát. Aztán választhat a parti sétány és a kavicsos part között. A kavicsok elég nagyok, kb. 2-5cm-esek, így kihívás rajtuk mezítláb közlekedni, de gondolom pár nap nyaralás után meg lehetne szokni. Itt lecuccoltunk, megreggeliztünk, aztán nekifogtunk a lazulásnak, meg a kavicsok tüzetes átvizsgálásának. A vízbe csak talpig mentünk, mert nagyon hideg volt, nem nagyon úszkált itt senki. Aki úszott az is inkább thermo ruhában. Később láttunk vidáman úszkáló fiatalokat, de a hangokból ítélve finnek lehettek, úgy meg könnyű. A közelben látni még vitorlázókat, akik időnként kijönnek a partra. Kormányozni ilyenkor már nem nagyon szoktak és nagy sebességgel közelítenek a part felé, majd nekimennek és felkenődnek a kavicsokra. Ha az ember rossz helyen ül simán rajta landolnak :) Nekünk pont az arcunk előtt állt meg egy, odébb kellett cuccolnunk hogy kihúzhassák. 
 
 
 
Délután felkerekedtünk és mentünk egy kört a parton meg a környező sétálóutcákban. Volt egy kisebb koncert is, egy Beatles tribute band játszott miközben brazil bikinis lányok integettek nekik vadul. Az utcák hangulatosak, mindenféle boltok, kávézók, éttermek és parkok váltják egymást, az egész olyan angol tengerparti stílusban, azaz piros tégla helyett több volt itt a fehér és krémszínű épület. Vagy az is lehet, hogy egyszerűen csak minden vidámabban néz ki ragyogó napsütésben kék háttérrel. Nekünk nagyon tetszett, de azért egy idő után hiányozni kezdtek a kavicsok, így az utolsó egy órát ismét a parton töltöttük. 
Aztán sajnos vissza kellett menni. Nagyon jól éreztük magunkat, sikerült némi színt is kapni, úgyhogy nagyon megérte. Tudom ajánlani, bár ha már repül az ember akkor azért inkább egy mediterrán tengerpartot válasszon :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése