2012. május 13., vasárnap

Lakáskeresés


Ott hagytam abba, hogy még nem tudtam a munkába állás időpontját. Ez aztán hamar kiderült (május 28) és felgyorsultak a dolgok. Kezdésnek 10 napra foglaltunk szállást egy hotelben hozzá igazítva a repjegyet. Az utolsó napokba elég sok teendőt kellett bezsúfolni mert, mint minden projekt, ez is alul lett becsülve erőforrásilag. Valahogy azért csak összepakoltunk és kilegóztuk a 10 kilót kézipoggyászonként. A Wizzair tényleg leméri, tényleg bele kell férjen a keretbe. Bár a mérést szerintem meg lehet úszni, ha az ember nem prezentálja a kézi csomagját a feladásnál, mert a beszállókapunál már nincs mérleg, csak keret. 
Leszállás után egy nagyon kellemes hideg zuhé fogadott, jó kis széllel fűszerezve, csak hogy érezzük a törődést Amíg a bőröndökkel elcammogtunk a taxihoz és a sofőrünkkel az időjárásról és a Heathrow fedett parkolójáról cseveréztünk pont elég időnk volt szarrá ázni. Ezután viszonylag gyorsan elértünk a szállodához, még meg sem tudtunk száradni. A taxizást 2 bőröndtől és 2 embertől kezdve Lutonból csak ajánlani tudom (persze a céltól függően), mert abszolút összemérhető a vonat + metró + busz + akármi kombókkal és sokkal gyorsabb. A szállás elég korrekt, semmi extra, olcsó, de azért tiszta és nem kell osztozni a szobán :)  Internetet kaptunk akciósan 4 napra 20 fontért.
A környéken tett séta közben azt vettük észre, hogy rajtunk kívűl fehér embert csak óránként egyet látni. Alaposabban megvizsgálva az arcokat leginkább indiai népeket láttunk. Aztán mivel nem kaptunk gyanús pillantásokat hamar túltettük magunkat rajta. Mindenesetre amikor itt vagyunk mindig Árpiék jutnak eszembe Indiában. :)
Bejelentkeztem egy ingatlan ügynöknél akivel korábban felvettem a kapcsolatot, hogy itt vagyunk, szervezheti a lakásnézést. Egy lakás volt amit megígért, hogy hamarosan átküld emailben. Az előző napok feszített tempója után elég fáradtak voltunk, úgyhogy kerestünk egy gyorskajáldát, aztán hamar kidőltünk.
Másnap az első english breakfast-ünk után (végre egy hely ahol a narancslé tényleg narancslé!) aktívan nekifogtunk a lakás projektnek. Végignéztük a neten fellelhető aktuális hirdetéseket majd felhívtunk párat. Az ügynök akit említettem végül nem tudott semmit felmutatni, és kiderült hogy az összes lakás amit kinéztünk már rég elkelt. Ezt megunva azt találtuk ki, hogy izgalmassabb lesz nyakunkba venni a környéket és felkeresni a helyi ingatlan irodákat, hátha van valami. A hotel közelében lévő 4-5 iroda eredménye: semmi. 
Gyakorlatilag nem volt 1 szobás lakás azon a környéken ahol kerestünk. Volt ahol regisztráltak minket, volt ahol csak annyit mondtak hogy sorry, de nincs. Semmi gond, elindultunk megismerni a tömegközlekedést. A következő ötlet az volt, hogy elmegyünk azokra a helyekre, ahol valóban lakni szeretnénk, és az ottani irodákba megyünk be. Némi googlizás után megvolt az útiterv. Az első buszozás után hamar beszereztünk egy oyster cardot. A sima jegy ugyanis 2.3 font, míg a feltöltős kártyával 1.35 ami naponta 4.2-nél megáll. Ennél hosszú távon jobb opciók is lesznek, de most még megteszi.
Hanwellben kezdtünk, ahol sikerült alaposan elnézni a leszállást és vagy 2km-rel később ráébredtünk, hogy már régen elhagytuk a központot. Sebaj, leszálltunk, GPS be (kösz Tibi!) és séta visszafelé. Angol sorházak között haladtunk el, szép rendezett környéken, majd hamarosan belefutottunk az első ingatlan irodába. Itt már sokkal jobb tapasztalatokat szereztünk, néha még lakás is volt, és az ügynökök valahogy segítőkészebbek voltak. Kicsit kiterjesztettük a keresést is, volt még pár környék amit ajánlottak.
A végére sikerült leszervezni több megnézést is aznapra, sőt volt ahol azonnal kocsiba ültettek és megnéztük a közeli lakást. Alapvetően arra sikerült rájönnünk, hogy az 1-2 szobásak azonnal elkelnek. Elmagyarázták, hogy a legtöbb lakó úgy költözik, hogy 1-2 hónappal előtte szól, ekkor azonnal meghirdetik és rendszerint 1-2 hét alatt ki is adják a következőnek. Az azonnal költözhető az ritka, cserébe még gyorsabban elmegy, az olimpia miatt meg még inkább (vannak itt olyan olimpiai kiadó lakások, amik 5-10.000 fontok hetente, pedig nem forognak kacsalábon). Ha normális árú és még ki is néz valahogy, akkor gyakorlatilag napokon vagy órákon belül viszik. 
Ezt hamarosan meg is tapasztalhattuk. Az egyik lakás megtetszett nekünk; elég jó áron volt, tisztának mondható, és jó helyen. Kicsit azért zavart, hogy egy főútra nézett és az ablakok nem szigeteltek valami sokat a zajból. Az ügynök elmagyarázta, hogy éjszaka az emberek alszanak, ezért nem lesznek autók, de ennyire hülyék azért nem voltunk, tudtuk, hogy ezzel majd kell valamit kezdeni. Mindenesetre tetszett, este utánanéztünk a közlekedésnek stb, majd elhatároztuk, hogy kivesszük. Mivel tudtuk hogy másnak is mutatni fogják, ezért reggel már az iroda előtt vártuk a nyitást, hogy letehessük a foglalót. Az időpont itt úgy látszik nincs kőbe vésve, mert 20 perccel a nyitás után is le volt még húzva a rács. Végül azért elkaptuk az ügynököt és leszurkoltuk a pénzt, kitöltöttük az adatlapot. Itt megkaptam az arcomba, hogy még írni sem tudok, mert a rendes angol z-n (!) nincs középen áthúzás, ezt így ő nem fogja tudni elolvasni, így inkább E mint Z. Mondom ezt azért szoktam, hogy ne nézzék 2-nek. Elmosolyodott és lerajzolta a 2-est meg a Z-t. Mondom naugye, hogy hasonlóak! Erre már csak nevetett.
A folyamat egyébként úgy zajlik, hogy foglaló, majd credit checket végeznek (egy harmadik cég utánanéz van-e adósságunk, tartozásunk otthon), végül ki kell fizetni 6 hét kauciót meg adminisztrációs díjat és lehet költözni.
Ezután a nagy boldogság következett. Bementünk a közeli nagyobb városba, Uxbridgbe, szétnézni. Jó kis helynek tűnik, sok vásárlási lehetőséggel, plázákkal, IMAX mozival, szóval mindennel. Nem kell nekünk central London :) 
Kis idő múlva csörög a telefon és az ügynök szomorúan magyarázza, hogy nagy gond van, mert vissza kell adnia nekünk a foglalót, ugyanis a tulaj már tegnap este elpasszolta a kéglit... Dehá.. Demosthogy... De...  
Viszont tud mutatni egy 2 szobásat, ami szerinte jobban néz ki, de kicsit drágább. Találkoztunk, megmutatta. Mi meg tudtuk, hogy pontosan ez kell nekünk. Nagyon jó beosztás, tökjó konyha, sok hely, nem lelakott, frissen cserélt ablakok amik ugyan pont ugyanarra a főútra néztek, de sokkal jobban szigeteltek. A háló ráadásul a másik oldalon volt, így a zajtól már nem kellett aggódnunk. Emellett meg egy közös használatú kis kertes rész is volt hátul. Az út túloldalán park, buszmegálló közvetlenül a ház előtt. Azonnal lefoglaltuk :) 

Hogy körülbelül merre leszünk az alább látható:

london map


Úgyhogy most mégis boldogság van. Várjuk a credit checket jövő hét elején. Az a félelmem, amelyet a külföldi magyar blogokból sikerült kialakítani, hogy itt nagy szívás lesz referenciák és angol háttér hiányában úgy tűnik nem volt teljesen megalapozott. Persze lehet ügynöke válogatja (nekünk mondogatta a miénk, hogy most itt ott kivételek vagyunk), vagy szerencsénk volt, meg nyilván az is segített, hogy nekem már volt munkaszerződésem, de ha ez így most rendben lemegy, akkor ez lényegesen könnyebb lesz, mint gondoltuk.
Amíg erre várunk addig is CV-t faragunk, előkészítjük a doksikat a bérleti szerződéshez, blogot írunk, bankszámlának utánanézünk meg ilyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése