2012. május 22., kedd

Beköltöztünk!


Minden jól ment. Aláírtuk a papírokat, megkaptuk a kulcsokat. Eléggé túlizgultuk ezt a részt, féltünk, hogy esetleg kihasználnak minket. Éreztem, hogy nem nagyon értik néhány kérdésünket, meg a bizalmatlanságunkat. Biztos az is ritka, hogy valaki végigolvassa a szerződést. :) Úgy tűnik itt egy picit lazábban kezelik a dolgokat, több a bizalom. A hotelben például első nap kifizettük a teljes összeget, de nem kaptunk róla semmit, mondták, hogy a számlát utolsó napon megkapjuk, meg nézzük meg, ráírták kézzel a papírunkra hogy ki van fizetve. Így is lett végül. No mindegy, mi azért résen leszünk ;) Az ügynökség egyébként jónak bizonyult, korrektek, segítőkészek voltak, két irodájukban is jártunk. Mint kiderült NAEA tagok, azaz be vannak jegyezve. Ez fontos, mert szabályozottak, számonkérhetőek, ezáltal nagyobb biztonságot nyújtanak.
A kulcsok átadása után elmentünk a lakásba és az ügynök megcsinálta a leltárt. Elvileg a nevünkre íratták a vizet, villanyt, gázt, erről a jövő héten várhatunk majd értesítést. Mikor végre elment nagy örömünkben körbetáncoltuk a lakást, aztán elmentünk tisztítószereket, meg mindenféle alap dolgot vásárolni. Szerintem ilyen tisztán ritkán adnak át lakást, ettől függetlenül persze koszos volt és a következő napokban alapos takarítás lesz.

A bojler bekapcsolásán vagy egy órát gyököltünk. Tekergettük, nyomtuk, googliztunk mire rájöttünk, hogy nem, nem kell szétszedni, nem kell begyújtani, még csak szikráztatni sem kell, egyszerűen be kell kapcsolni onnantól minden automatikus. A kritikus pont az volt, hogy a melegvizes csap helyett a hideget nyitogattuk, így a bojler persze csöndben maradt. Mentségünkre szól, hogy a melegvizet a jobb oldalra tették, ami ellent mondott az eddigi tapasztalatoknak... :) Ha már itt tartunk, természetesen, két csap van. Külön meleg, külön hideg vizes. Ezen mindig csak röhögtem eddig, de most szenvedő alanya lettem. Ez így nem maradhat. Egy fél napot eltöltöttem annak keresgélésével, hogy milyen megoldások vannak, de az optimálisat még nem találtam meg. A teljes csapcsere elég drága mulatság, ráadásul az a hír járja, hogy valójában nem keverőcsapok ezek itt, hanem teljesen külön csőben jön a hideg és a meleg egészen a nyílásig. Magyarul az ember egyszerre éli át a forrázás és jegelés örömét. Ezt majd azért ellenőrzöm, de azt olvastam, hogy a higiénia miatt van így, mert a hideg-meleg így nem keveredik, ami azért fontos, mert a meleg tartályban lehet akár napokig, míg a hideg frissen jön a hálózatból. Lehet otthonról kell majd hozatnom, és remélem eltérőek a méretezések.
Az ágy pici. Valahogy a UK double size nem túl nagy. A hotelben is ilyen volt, ott is alig fértünk el. Utánanéztem és 135cm a szokásos, ez is annyi. Ez viszont hosszú távon nem lesz tarható, mert nem döglött szardíniák vagyunk...

Találtunk egy nagy piros felszólító levelet is, sokadik alkalommal küldhették, hogy bizony kijön majd valaki és megnézi hogy van-e tévénk, mert nem fizetik a díjat. Itt TV díjat kell fizetni és állítólag tényleg ki is mennek és ellenőrzik ha valaki nem fizet. Elvégre manapság több mint gyanús, ha valaki nem TV-zik. Az ingatlanügynök mondjuk egyből röhögött, hogy computer guy vagyok akkor biztos nincs TV-m, azoknak nem szokott. Mondom tényleg nincs. Szerinte jó, mert a szemet pihentetni is kell és arra a TV a jó, nem a monitor... Meglátjuk, hányszor törik majd ránk az ajtót, mindenesetre, hogy ne izguljanak, szóltam, hogy nincs TV.

Azontúl, hogy a kaja szerintem csak picit drágább itt (egy-két bevásárláson túl vagyunk, bár még idő kell míg ezt jól kiismerjük) a műszaki cuccok így elsőre jóval drágábbnak tűnnek. Például vízforralót, porszívót, elosztót vettünk mostanság és hosszas keresgélésbe került, hogy viszonylag jó minőségű de olcsó dolgokat találjunk. Lehet itt például 2m-es hálózati patchkábelt 7000 forintért vagy gagyisztáni porszívót 15000-ért venni.  Persze lehet, hogy így az első fizetés előtt még mindent nagyon otthoni szemmel nézünk és sokallunk. Talán majd elfelejtjük ha már pozítívba billent a mérlegünk.
Internet még mindig nincs, csak 3G. A szomorú az, hogy most kaptam egy levelet, hogy csak 1 hét múlva kedden jönnek. Felhívtam őket, hogy ez így nem nagyon jó, de nem tudtak korábbi időpontot adni. Úgy látszik szolgáltatónak lenni a világon mindenütt ugyanazt jelenti :)

Ma megismertük a felettünk lakó szomszédokat. Kedves nyugdíjas házaspár. Elmagyaráztak pár dolgot, mi merre, mikor jönnek a kukákért stb. Aztán megpecsételendő a jó visszonyt lenyírtam a füvet. Elméletileg a miénk a ház előtti füves terület, övéké pedig a hátsó. Ez így a gyakorlatban elég hülyeség, úgyhogy használhatjuk a hátsó rész felét is. Ott lehet pl teregetni, ilyesmi. Annyira jól ment a nyírás, hogy a végére még a sufni kulcsát is megkaptam, ha bármikor máskor is kedvem lenne kertészkedni. :) Sok nem lesz, mert ilyen szar fűnyírót már régen láttam. Nincs igazán kereke, csak elől. Mint kiderült ez "repül" ha elindítom, és ellebeg a fű felett. Persze. Jótanács: "lebegő" fűnyírót ne vegyetek!
A bal oldali szomszéd valamiféle indiai nép, sok a szemét a ház körül, égig ér a fű. Jobb oldalon meg valami madárőrült lakhat, mert a hátsó rész tele van etetővel, itatóval, egész nap látni a szép kövér golyókat ide-oda röpködni. Amíg nem szarják le a kiteregetett ruháinkat addig nem fog zavarni.

Jelenleg a múlt héten feladott csomagjainkat várjuk. Elég szomorú a helyzet, mert az időgarantált csomag, aminek ma kellett volna megérkeznie, nem jött meg. Ez két dolgot jelent. Egyrészt visszakapjuk az alapdíjat, ami jó, mert egy vagyonba került kb 40 kilót kiküldeni. Másrészt ma sem lesz ágyneműnk, ami rossz, mert azt hittük, csak egyéjszakás kaland lesz a csupasz matracon aludni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése