2012. augusztus 15., szerda

Mit dolgozok?

Most, hogy már lassan három hónapja dolgozok, gondoltam leírom mit is csinálok itt. Talán nem jó ötlet, de egyszerre fog szólni a szakmabelieknek és az azon kívűlieknek, így lehet, hogy senki nem fogja elolvasni. 

A Network Security csapat tagja vagyok. Van egy jegykezelő rendszer, amiben minden egyes probléma (megállt a hálózat) vagy igény (új szervert akarnak) külön jegyet kap. A csapathoz tartozik egy queue (jegykupac), amiből egész nap kedvére válogathat az ember. Ha valamihez hozzányúlt akkor illik megoldásig vinni a dolgot. Volt már, hogy olyat húztam amiről lövésem nem volt mit kellene vele kezdeni. Ilyenkor az ember kénytelen keresni valakit aki megoldja helyette vagy legalábbis segít. Csöndben visszatenni a kupacba pofátlanság, és ha sokszor előfordul akkor előszedik az embert, hogy ugyanmár szerinte ez mennyire egyezik a céges értékekkel. :) Ezen kívűl van még egy közös telefonszámunk is, amire időnként ügyfelek vagy más csapatok hívásai érkeznek. Ez véletlenszerűen szétosztódik a bejelentkezett emberek között. Csúnyán néznek arra aki egész nap nem jelentkezik be. Sunnyogni nem lehet, mert a statisztika automatikusan készül és a főnök mazsolázgat belőle.  Azért nem olyan vészes a dolog, napi 5-6 órát ha bent van az ember akkor már kiemelkedően jó, de valahogy sose sikerül ezt elérnünk. Idegbeteg/mérges ügyfelet eddig még nem kaptam, remélem ez így is marad. Az esetek egy részében van, hogy felét sem értem annak amit mondanak (pl hívás Indiából vagy más távoli vidékről), de hála annak, hogy az emberi nyelv hihetetlenül redundáns azért valahogy eddig még elboldogultam velük. A kupacból egyébként sosem fogy ki a jegy, bár mostanság igen jól szokott kinézni és van, hogy huzamosabb ideig 10 alatt van ami csodálatos. A főnök szerint ez a múltkori sütiakciójának köszönhető, ami egy pilllanatra még 0-ra is vitte az egészet. Megkértem, nézzük meg nincs-e véletlenül pici hatása annak, hogy nyár van. Kiderült hogy vagy 30%-al kevesebb munka jön be, cserébe ősszel majd belepusztulunk. :)

Maguk a jegyek elég sokfélék lehetnek. Csak néhány példa: tűzfalszabály módosítás, új VPN kialakítás, új szegmens létrehozása, új virtuális szerver létrehozása a loadbalanceren, URL átirányítások, szoftverupgrade, valamilyen riasztás kivizsgálása, összeomlás, tanácsadás kérése, karbantartási feladat ütemezése stb.  A legjobb persze itt is a többnapos nyomozást igénylő rejtélyes hálózati hiba, ahol dr House módra lehet különböző teóriákat kipróbálni. Lényegében bármi beeshet ami a hálózat security részéhez köthető. Érdekesség még, hogy a hálózati leállással járó beavatkozásokat általában munkaidőn kívűl kell csinálni. Ha valaki nyúlkál az eszközben és megáll miatta például egy online bolt weblapja azt nem szokták szeretni. Komoly pénzeket kell ilyenkor fizetni az Ügyfélnek és sok kellemetlen kérdést kell megválaszolni. Ami viszont tetszett, hogy ilyenkor a cég mindig vállalja a történteket, tehát ha valaki elgépelt valamit, vagy hibázott, akkor nem kezdenek el köntörfalazni valami egzotikus bugra hivatkozva, csak hogy ne kelljen fizetni. A leállásokra visszatérve: sokat éjszakázunk? Nem, mert itt jön a csoda: ezt nem nekünk kell végrehajtani hajnalok hajnalán. Van erre egy éjszakai műszak, illetve vannak az USA-ban is mérnökök. Hatkor tehát el lehet dobni a tollat és lehet hazamenni :) Azért így sem kellemes, mert nagyon aprólékosan elő kell készíteni a végrehajtandó lépéseket, visszaállási és tesztelési tervet. De tényleg szinte úgy, hogy akár egy bölcsészhallgató is meg tudja csinálni. Amikor kész van ráadásul egy másik mérnök is ellenőrzi. 

Külön csapat van magának a gerinchálózatnak a supportálására, azt nem mi csináljuk. Ők szokták a switcheket / routereket konfigurálni. Úgy vettem észre kevésbé értékelt munkakörnek számít, mondjuk tény, hogy jóval behatároltabb. 

Hardvert nem érintünk. Minden ilyen dolgot az adatközpontban ülő technikusok végeznek, akik szintén egy külön faj. Mondjuk én szerettem néha rackelni, legalább annyi testmozgás volt napközben, de azért egyelőre jól megvagyok nélküle :) Ha valami nagyon elromlik vagy új az eszköz akkor pedig adnak távoli konzol hozzáférést. 

Az új ügyféligények kiépítésére is külön csapat van (Production) ők azok akik a specifikációk alapján összerakják az alapkonfigurációkat. Utána kerül hozzánk, mi pedig hozzáadjuk az apróbb részleteket és kijavítjuk az előző csapat által kreált hibákat. Magukat az ügyféligényeket az ügyfélhez rendelt "vezető technikus" szedi össze egy konferenciabeszélgetés során amire egy hálózatbiztonsági mérnök is beül a csapatomból. Ilyenen még nem vettem részt, ehhez kicsit még fejlődni kell, leginkább abból, hogy mit tudunk nyújtani. Nem technikailag, hiszen műszakilag ugye nincsen lehetetlen, minden csak pénz kérdése.

Talán már jól látszik, hogy eléggé elkülönülnek a funkciók, felelősségi körök. Az otthon megszokott mérnöki szerep, hogy egyszerre vagyok kereskedő, ügyfélmenedzser, technikus, sofőr, hálózatbiztonsági mérnök, terméktanácsadó, konzulens, tanár és még a jó ég tudja mi minden az itt nincs. Egyszerűen nem hiszik el az, hogy az ember ennyi mindent  csinálhat jól, ezért pl ha a CV-t ír az ember erősen faragni kell, mert azt fogják hinni, hogy hazudik, vagy hogy össze-vissza váltogatta a szakmáját és bámulat helyett nevetés tárgya lesz. Ez egyrészt jó, mert tényleg el lehet mélyülni a témában, de szerintem kicsit szűklátókörűséget okoz. Meg jó néha kicsit mást is csinálni, ha mást nem elutazni egy ügyfélhez beszélgetni valamiről. Na ez itt nem lesz. Viszont örülök, hogy a múltam miatt jobban rálátok a többi területre is, jobban megértem őket. Tudom pl, hogy mivel nem akarok foglalkozni :)

Egyelőre amit csinálok bőven kielégít. Rengeteg olyan dolog van ami jelenleg érdekel, csak nem találok elég időt rá. Meg fogok tanulni még pár eszközt (Brocade Loadbalancer, Imperva WAF stb.) kezelni, ügyfelekkel tervezni, illetve folytatom a minősítések megszerzését. Következő cél a Cisco Security Professional meg a Big-IP F5 szakértő. A cég támogatja a vizsgázást, minden sikeres vizsgát fizet ha bármi köze van a szakmához. Szerintem teljesen korrekt. Negyedévente egy vizsga az szinte kötelező is, de a kettő már a célok "túlteljesítését" jelenti, azaz pozitív az előremenetel szempontjából. Paradicsomi állapotok :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése