2012. június 23., szombat

Amikor a kevesebb több


Korábban már írtam, hogy az új-zélandi bevándorlási rendszerben pontokat kell gyűjteni. Esetemben például plusz pontot ért, hogy a szakmám rajta van a hosszú távú hiánylistán (igazából, ha nem lett volna kár lett volna próbálkozni), vagy hogy 4-6 éves szakmai tapasztalatom van. Pontokat ér a végzettség is. A külföldön szerzett diplomát sokszor külön folyamat (meg persze egy kisebb vagyon) felméretni és elismertetni, de a BME szerencsére kivétel, simán megadják a pontot érte. Ez mind szép és jó, de a bevándorlási ügynök felhívta rá a figyelmünket, hogy a szakmai tapasztalatra viszont csak akkor kapom meg a pontot, ha fel tudom mutatni a szükséges végzettséget, ami előírás szerint Bsc. Gondoltam ez nyilván nem lehet baj, a jó kis 5 éves egyetemi oklevél az jobb mint a Bsc. De nem. :) 



A helyzet az, hogy egyrészt a bevándorlási hivatal itt is egy hivatal, tehát józanészt és belátást nem várhatunk el tőle, másrészt a jó kis hagyományos osztatlan képzést nyugaton nem mindig tudják hová tenni. Az első probléma tehát, hogy mivel Bsc az előírás, fel kell mutatni egy Bsc-t. A enyémet automatikusan viszont Msc-nek fogadják el, nem pedig Bsc + Msc-nek. Első ötlet az volt, hogy kérünk egy igazolást az egyetemről, hogy diplomám megfelel egy Bsc + Msc kombónak. Így hát írtam egy emailt a dékáni hivatalnak. Igaz nagyon gyorsan válaszoltak, de ilyen igazolást azonban nem adtak mert a közoktatási törvény és a kétnyelvű oklevélmelléklet egyértelműen leírja, hogy mi a helyzet. Ezt viszont a másik hivatalnak nem lesz jó... Jött a B terv. El kell ismertetni a diplomámat a megfelelő hivatalos új-zélandi szervezetnél (NZQA) és akkor valószínűleg elismerik Bsc-nek. Szépen összeraktam a dokumentum csomagot és kipostáztam az ügynökünknek aki minden egyebet intézett. Telt múlt az idő, és kicsit több mint egy hónap múlva most megjött az eredmény.  Kaptam egy Bsc-t, és egy Bsc with Honours degreet. (utóbbi ha jól értelmeztem NZ-ben egy 4 éves képzés eredménye szokott lenni). Állítólag szerencsém volt, mert az utóbbi időben másoknak is benyújtották a kérelmét de nekik "csak" a Honours degreet írták rá a papírjukra, ami azt jelenti hogy nem kapják meg a pontot, mert nincs Bsc-jük... Megáll az ész :) A lényeg, hogy még egy akadály letudva. Ez a példa jól illusztrálja, hogy az ember miért fogad ügynököt és fizet neki sok pénzt. Én biztos csak akkor szembesültem volna ezzel, amikor kihúznak és szólnak, hogy sorry, de hibásan igényelted a pontokat, nincs is meg a szükséges, buktad a pénzt és próbálkozz újra... Valószínű agyvérzést kapok. És az se segített, hogy már ötvenszer átolvastuk a mindenféle szabálykönyveket, mert hát ki gondolná hogy egy 5 éves képzés nem übereli az alapképzést. 
Jelenleg egyébként nem vagyunk a kalapban. Ennek az az oka, hogy a múltkor befizetett részvételünk 6 hónap alatt lejárt, és mivel továbbra sem látszik változás a ponthatárokban inkább kivárunk. Egyébként is szeretnék eltölteni Londonban legalább egy évet, másrészt meg érdemes kivárni amíg összejön a 6 év szakmai tapasztalat, mert az plusz öt pont. Ez már csak pár hónap. Igaz addigra öregebb leszek, és az meg mínusz öt pont :) Viszont a ponthatárokat nem egyszerűen egy számmal húzzák meg, hanem mellé tesznek olyan kitételeket is mint például "legalább 10 pont szakmai tapasztalatra". Ilyen szempontból egy fokkal jobban állok majd. Várni azért is érdemes, mert sok helyen olvastam, hogy az utóbbi idők bevándorlási politikája nem igazán szerencsés, rossz irányba mutat. Például az előirányzottnál kevesebb embert engednek be (2 évvel ezelőtt a pontjaimmal már kihúztak volna), az iparban meg nehezen találnak szakembereket, ráadásul mindezek miatt lecsökkent a bevándorlási hivatal bevétele és ezért gondjai vannak a büdzsével, amit mindenféle egyéb gusztustalan illetékkel próbál kompenzálni. :) Szóval előbb utóbb fognak változtatni, remélhetőleg jó irányba. Addig is jól elvagyunk itt, nézzük az esőt. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése